Foreningen Trankebar

Standardside

 Mandag morgen, kl. 7.45. Hele byen syder af mennesker, mennesker der er i fantastisk humør. Mennesker alle vegne.  Det er fridag og Poungul festival. Men den største begivenhed er nu Biskop indsættelse. ————— Trankebar skal have en ny Biskop, en Biskop alle glæder sig til. Efter nogle år med en biskop, der er kommet ind af bagvejen, som mange ikke mente var gået rigtigt til, et valg som satte splid i kirke miljøet. En splid som nu bliver løst, med den nye Biskop. Der er kommet rigtig mange præster fra hele Tamil Nadu. Alle vil gerne vise, at de er glade for det nye skift.

Paradepladsen er i den ene side opsat bedeflag, fra Ziegenbals monument ned til kirken. Gaden ved kirken er overdækket men flotte baldakiner, kirken er pyntet med lys i alle farver, store blomsterdekorationer, kirken er forvandlet til et stort festlokale, plaststole med overtræk, Hvidt med en sløjfe omkring ryglænet. Der er opsat 2 store TV-skærme, så alle kan følge med i hvad der foregår ved  ved koret.  ( kirke er en korskirke ) udenfor er der sat stole op i vestenden og syd, også overdækket. 

 Alle præster, deres hustruer, gæster, udenlandske gæster, ( Tyskland, Sverige, repræsentanter for kirken) alle er stående med front mod Zigenbalgs monument. I sirlige optegnet båser.  Den nye og gamle Biskop  er under en flot hvid baldakin. Der skal hænges en blomsterkrans om korset på dette monument. Jeg siger jer, det var en krans der vil noget. Det var meningen at   den kommende Biskop og den afgående, skulle hænge den op, der var sat trapper op på hver sin side, af monumentet , men kransen var så tung, at der skulle hjælp til, en herre sprang op til korset og hev så godt han kunne, og ved fælles hjælp kom den da derop. Alle klappede og tog billeder. 

Derefter gik de alle mod kirken, fire musikanter der spillede godt og flot, gik forest. Alle gik i takt til musikken.  Jeg gik i forvejen for at komme ind i kirken , der var sat nr. På alle stole 136 fik jeg, faktisk der hvor jeg plejer at sidde når jeg er i kirke.  På balkonen stod Jerusalem koret og fra kirken i Poreia,  Bertlehem, deres kor og  sang så “himmelsk “ . 

Efter alle var på plads kom Biskopen med følge. Der var lavet et ekstra scenerum, foran altret, hvor det hele skulle afvikles. 

 Stemningen i kirken var virkelig rar og glædelig. Jeg har været til Aruldos afsked, der var stemningen en hel anden. Dengang var gaderne og byporten plastret til med kæmpe stoe fotos af Aruldos og Martin. Hele vejen ned af Kongensgade. Ved byporten 2 billeder der var lige så stor som byporten. 

Denne gang var det mere folkeligt. Samme eftermiddag kunne “folket”, komme ud i Royal park og sige til lykke til  Biskop  Daniel Jayaray. Han havde frabedt sig ” klude” som man ærer folk med, for at vise respekt. De lægges rund om nakken på ham. Folk kunne stille spørgsmål, og stemningen der var også meget afslappet, folk følte sig tilpas. En rigtig god oplevelse. 

Da jeg ikke forstod Tamilsk, fik han nu alligevel en "klud" om nakken, samt en platte af Bjørn Wienblad . Januar motivet.  Jeg fortalte ham , at den fortalte at det var jan. han blev indsat som biskop. Dertil fik han 2 af foreningens hefter om Trankebar, på engelsk. På Billedet gives den lille forklaring.

Karin.

De kristne i vores gamle danske koloni Trankebar fejrede i går 300 året for opførelse af Jerusalemkirken i på Kongensgade i Trankebar

Missionæren Ziegenbalg kom til Trankebar sammen med Plutzau . De var begge udsendt af den danske/tyske mission.. med støtte fra den danske konge rejste de til den danske koloni for at udbrede kristendommen. Modtagelse i 1706 var ikke særlig rar da Asiatisk Kompagni der stod for handlen betragtede de 2 missionærer som et problem i forhold til den lokale hindu kultur. Ziegenbalg blev sat i fængsel på fort Dansborg. Efter løsladelsen gik han ud blandt de lokale, lærte sig deres sprog i skrift og tale og udbredte evangeliet. Han hold sin første prædiken i Zieonskirken. Efter nogle år samlede menigheden ing til opførelse af Ny Jerusalmeskirken som stadig i dag står som et lysende eksempel på kristendommen i Trankebar. TELC. Der ejer kirken er den største menighed i Trankebar og har flere tusinde medlemmer, fortæller Poul Petersen der er formand i foreningen Trankebar.  Netop Ziegenbalg er skyld i at Trankebar i dag er en skoleby med mange skoler og 2 lærerseminarier.

 ***************************************************************************************************************

 

Læs mere under Bøger.

Poul og Knud er nu vel ankommet til Trankebar. De er rundt for at se hvordan det står til. De ser på hvordan vi kan gribe sagen an, dersom vi skal starte renoveringen af selve hovedbygningen af Kommandantens hus. ( Indtil nu er det kun lagerbygningen vi har restaureret.) Desværre er selve Kommandantens hus faldet en del sammen. Sidebygningen kolapsede engang sidste år. Som så tog hjørnet af kommandantens hus, med sig i faldet. Der har været 2 arkitekter som kommer med et forslag, om hvordan det kan gøres, at opbygge huset.

Der er gæster i Flora, som bliver vist rundt af Knud.  Der er 5 piger der kommer til danmark i november.  De er ude fra Lærerseminariet, som bestyres af Karuna i Konventet. Det vil jo være dejligt om de kom med til 400 år på Kronborg.  Poul har sendt billeder hjem.

Se billeder under  kulturcenter 18.

af Poul Petersen, netop hjemvendt fra Trankebar den 11. februar 2018

Netop hjemkommet fra Trankebar fandt jeg et afslag fra AP Møllers fond. Pokkers tænkte jeg. Så fik vi heller ikke noget denne gang.- Stor blev min glæde da et af vores medlemmer sendte 400 kroner. En anden lovede 3000.  - Så kan vi komme lidt videre.. få pudset væggene i rummet på 1. salen af Kommandørgården… det er en herlig måde at arbejde på. Små skridt og vi kommer hele tiden videre. Bare vi kan holde håndværkerne i gang så kan vi snart få afsluttet 2. del af renoveringen.

En mail fra trykkeren i Trankebar fortalte at det nye foreningshæfte er blevet færdigt. Knud nåede at aflevere det sidste inden han forlod Trankebar. Hæftet bliver udsendt til medlemmerne direkte fra Indien. Dels koster trykningen kun et par tusinde kroner og dels koster det nok omkring 3 kroner at sende det med posten…

Jeg har netop fået en mail fra Consul Rao i Chennai, hvor han medsendte en artikel fra avisen Decan Cronicle… Den kan ses ved at Google: ”small-town tranquebar decanchronicle”. Sjovt at der i Indien bliver sat mere og mere fokus på Trankebar…   LÆs den under AVISER

I sidste uge fik vi besøg af et par indiske arkitekter som interesserede sig for renovering af gamle historiske bygninger. De besigtigede den gule bygning, kommandantens hus, som ligger ud mod Dronningensgade. De lovede at komme med et forslag til at bringe bygningen tilbage til sin storhedstid, hvor den blev beboet af Trankebars kommandant.. Det bliver vores næste projekt at finde omkring 1 million kroner. Tænk om det kunne lykkes når vi her de næste par år fejrer 400 året for Trankebar.- Jeg har lige haft Karin på mailen. Hun kunne fortælle at der også denne søndag kom mange familier på besøg i vores maritime museum- herligt!

Børnefamiliedag på Trankebar Maritime Museum.

Omkring ved 10 tiden kom de første par små drenge hver med en seddel i hånden, som de havde fået forleden af deres skolelærer -adgangsbilletten til et gratis museumsbesøg for dem og deres familie. -  
Vi satte tegnefilmen på og de nærmest slugte den, siddende på gulvet foran projektoren i vores ny filmrum. Så kom familierne- med fint påklædte børn til familieudflugt på museet og efterfølgende frokost på et tæppe ude på Paradepladsen
I løbet af eftermiddagen kom 70 familier med deres børn så vi samlet nåede 300 inden aften… Vi var helt overvældede. 

Glade trankebarfamilier som roste både udstillingen af Peter Ankers billeder, vores museum og det nye filmrum som skønt rummet står råt uden døre og tæpper for vinduerne for at holde lyset ude, fungerede..selv med vores lille projektor… Akustikken er ikke god, men billedet står klart. 
Vi håber snart at kunne købe både en større projektor og et godt lydanlæg . Vigtigst af alt er at vi har set at det fungerer. 
Foruden de inviterede gæster havde vi flere skoler på besøg og andre betalende gæster i løbet af eftermiddagen. Vores mål er at alle børn iTrankebar og omegn skal kende vores kulturcenter og TrankebarMaritime Museum.. 
I næste weekend inviterer vi en ny skole og sådan fortsætter vi…
Poul Petersen, Trankebar søndag den 4. februar 2018.