Foreningen Trankebar

1640

Christian Pedersen Storm

Var den ældste af de 2 præster som virkede på Dansborg. Var gift med en berygtet og bortrømte Slaverinder.

Præsterne på Dansborg, for soldaterne på Dansborg, var med på drikkeriet.

Præsterne drak frygtelig, sommetider for meget, så de kunne finde på at løbe splitter nøgen rundt i TR. (Med et lille lændeklæde)  ved højlys dag. Niels Andersen med et sværd i hånden.

Præsten kunne så komme løbende m. sit sværd i hånden, og smadre krukker på makedspladsen, (Måske fordi der var handel på en søndag hvor folk skulle holde helligdag)

Han hakkede løs på en hest som stod og gumlede hø – Alle folk var faret af sted da de så præsten komme løbende.- hele markedets pladsen var et stort kaos efter præsten havde været der.

Hans forbrug af kvinder, var stor, som han mishandlede og voldtog. 

På markedspladsen solgtes hver søndag ; høns /æg/kokosnødder/ frugter / ris/ krydderier/ betel/ lerpotter  og smykker.

Smør i krukker (ghee)

Christian Pedersen Storm og  Niels Andersen Udbyneder.   Disse to var berygtet for deres umådelig drikkeri. – Deres samliv

Med portugisiske kvinder og mishandling af TR, s indbyggere. Da de ene præst blev fængslet forsøgte  han at få soldaterne at gøre mytteri.! For den forseelse  blev han dødsdømt, syet inde i

En sæk og kastet i havet. Den anden fik samme dom, den blev dog formidlet og i stedet blev han sat i land på en øde  kyst på Ceylon.

Måtte N .Andersen gifte sig med en slave som han havde hugget fra en muslim.

Herman Causens  tjerner bliver overfaldet af Præst Andersen. 

Philippa Texera mistede sit barn i 4 mdr. efter at være blevet overfaldet af præsten.

May Giomar bliver også overfaldet – døde senere af sine slag- 

Anna Salazar bliver hårdt såret.

Francisca – sygeleje i 7 mdr. efter slag af præsten. Hun overfaldes 2 gange- døde af sine slag.

Bøsseskytten  Michel van Dantzigs beskytter Francisca  men overfaldes alligevel.

Pacheco   slave lå  12 timer inden sin død

Juan Borges   - mindre overfald-  skænderi  om en papegøje.

Manuel machodo – fik smidt en jernstang i hovedet. –lå 2mdr. i sengen.

Juan fra Nagaparnam blev slået i Rådsalen  af  N:A. uden  at  nogen greb ind.

 Christen Pedersen Storm en nordmand.  Det skete, at præsten kom til kirke og kunne ikke prædike fordi han var fuld.

Storm havde giftet sig med en sort portugisisk slave ( Mesits) – Hans kærlighed var dog ikke større end han pryglede hende så hun mistede sit helbred og førlighed.

Disse to præster var  hele Trankebar bange for.  Dommen faldt med at:  Drukning udi havet i en sæk med sten..    Præsten havde 3 slaver / Antonio  / Maria  / Dominga   små børn. De midler præsten havde, skulle også gå til at disse tre børn fik en kristelig opdragelse.  Hans straf var så høj fordi han ville rømme med et af kompagniets skibe. 4. sømil nord for Dansborg 1 mil fra land. 

En Hollandsk kommandant fra fæstningen Paliacate  Jûrgen Boddum havde besøgt kirken på Dansborg. Han fortalte senere til Leyel at han ikke turde tage til Dansborg for han var bage for de 2 præster.

Midt på ugen var præsten så fordrukkent,  at han faldt i søvn på prædikestolen om søndagen. En soldat gik op på prædikestolen  for at vække ham. Ide han tog   præstens arm – blev han vågen og råbte ”Ej schenk voll, der Hr. Stackenborg soll es haben”. – Kirken rungede af latter.  Fremover blev det en drikkeskål -  ved alle selvskaber.

Jacob Stackenborg var overkøbmandpå Dansborg. 

Præsten Niels Andersen   ankommer den  7 nov.  Med skibet” St. Anna”. Han prædiker offentlig på Portugisisk. Dog varede det ikke længe, så henfalder han også til druk.  Folk i Trankebar: Ingen ville nu ikke hengive sig til den Lutherske tro, når det stod så ilde til med de to præster.

Han ville lære Portugisisk ( der var så mange der var blevet fordrevet fra Porto Novo).

Skibspræst Niels Andersen ,  på Skt. Anna  blev  da han kom iland præst på Dansborg 1636

Da han blev ansat havde han sat sig for at lære portugisisk  en redelig vellærd mand, men det skulle senere blive til det helt forfærdigelige. Han blev en strid mand der bankede alle der var på hans vej.

Voldtog kvinderne. Havde flere dødsfald på samvittigheden.   1645 bliver præsten stillet for Rådet

For hans tyranni. Han kunne ved drukkenskab finde på at løbe halv nøgen rundt i Trankebar med sin sabel og jernrør  maltrakteret  mange   folk. Med sin sabel havde han slået en muslimsk mans hest ihjel. Man kunne formåede at N:A: var en stor stærk mand.. 

Hestens ejer lod heste kadaver slæbe  hen  foran porten til fæstningen, og en mængde indere  fulgte eks. og smed  deres ødelagte ejen dele i en hope foran  porten. Klage ville ikke nytte noget. – Pessart

Var på rejse og gamle Jacob van Stanckenborg, var magtesløs. Fæstningens soldater stod på Niels Andesens side.  Niels A. tog hesten med hjem og flåede skindet af den.

To gange måtte præsten hives ud af et bordel i TR. Hvor han omgikkes   dame ved navn Natalia.

Den 3. okt. 1645 bliver præsten dømt.   Og bliver dømt til forvisning fra TR, da TR .beboerne gik i forbøn for ham. Tilføjet de. 8 okt. Hans kone Monika beholdte huset og bohave, men fik ingen penge. Hvordan hun klarede sig vides ikke. N:A: blev sejlet til Ceylon , men ændrede ikke adfærd.

Kilder: Kay Larsen: D.D-OKH.