Foreningen Trankebar

Standardside

Den flotte Taffelsal får nyt rødt gulv.

Der bliver nu sat et hegn op, hele vejen rundt om Fortet, også i rustfri stål.

Det flotte køkken, med nyt gulv. -

SE flere billeder under Dansborg.

Fortet er ved at få den helt store restaurering, både inde og ude, Mønstringpladsen bliver til gårdhave.

Der er kommet en fin rampe for kørestols bruger. Der er rustfri gelænder. Og træbund.

Plancherne fylder ikke ret meget, i de store rum. Men flot ser det ud. - Bordet midt på gulvet, er et udstillings bord. Der er et meget fint kopi kort fra Trankebar.

Den nye unge Kurator på Fortet. Han har givet tilladelsen til at vi måtte åbne Guvernørboligen. Men der skal sidde en person, for at der ikke sker overgreb på bygningen.

Efter en uge stilhed, er vi, jeg så småt ved at komme på hjemmesiden. Vores TMM har det godt. efter at gaden er fri for støv, er der også pænere inde på museet.

Guvernørboligen er blevet lukket op af foreningen. Da der sammen med Natmus er blevet lavet 28 plancher. som Poul og Knud har gået og hængt op.

De lokale sørger for underholdningen.

Læg mærke til fortet. Den nye mur ud til vandet, den er bygget i den gamle voldgrav.

Pongal er en fridag, hele familien tager på udflugt. Der er sat boder op på stranden, hvor man kan købe lidt spiseligt.

Der tages en dukkert i havet, i fuld påklædning.

Der er sat Baldakin foran Guvernør boligen.

Gæsterne sidder i skyggen.

Kolam.

 Pongalfest.

 Pongal er Indiens ris - høst festival for hinduer i Tamil Nadu og begynder i januar 14 eller 15. Syd indiske festlighederne for Pongal tage fire dage og begynder på Makara-Sankrsnti, når solen er i Stenbukken af indiske stjernetegn, opstår på 14 januar. Således, Uttarayana begynder, det er halvdelen af året, når den stigende punkt af solen bevæger sig igen mod nord. Det er til at ses som den bedre halvdel af året lovende dagen for guderne.


Anden halvdelen af året kaldes Dakshinayana, natten til guderne, fordi det stigende punkt af solen i syd (Dakshina) bevæger sig i retning af død. Pongal eller Makara Sankranti er kun hinduistiske festival, som fejres ifølge solar kalender. Pongal betyder "kog". Traditionelt en sød mælk ris er kogt og du kan koge det som et tegn på overflod, trivsel og højtidelighed. Denne søde mælk ris er er også Pongal og tilbydes normalt med cashew nødder og sukker fra sukkerrør og spist især på andendagen.

Den første dag i januar 14, Bhogi kaldes, feinschmecker, og er dedikeret til Indra, kongen af guderne. Værdiløse og gamle ting at blive smidt væk og brændt. Et nyt liv begynder.

Den anden dag af festivalen, 15 januar, er den vigtigste og kaldes Surya Pongal. Surya betyder Sol, og så specielt bønner og ceremonier er der tilbydes på denne dag solen Gud Surya. Om morgenen kan du se spredte billeder, abstrakte eller konkrete før indgangene til huse og hytter især udarbejde Rangolis eller Kolam med farvet pulver. Således inviteres guder og mennesker ind i huset. Ofte, nogle ko møg og fem kronblade squash blomster, symboliserer frugtbarhed, og offer til Guddommen er beliggende i centrum af Rangoli. Husene er især rengjorte og dekoreret, og folk bære nye, friske tøj.

Den tredje dag, kaldes 16 januar, Jespers Pongal (kvæg Pongal), hvilket betyder Pongal for kvæg. På denne dag kvæg med blomster dekoreret og rigtig god mad. Jespers Pongal er der opmærksomhed og respekt, at give husdyr, som var det vigtigste organ for landbruget. Dette er bevidsthed om analfabetet landmænd, om betydningen af, at opretholde husdyr i godt helbred for landbrugsaktiviteter.

Fjerde dag er kendt som Kaanum Pongal. Her  besøges  slægtninges hjem, på denne dag. Gifte kvinder, som bor i hendes mand hjem,  kommer hendes forældre på besøg med gaver og slik.

På den sidste dag, K. Pongal, samles de  ugifte drenge og piger på bredden af floderne, at vælge deres fremtidige livsledsager (ordet 'kanum' betyder ser på). Idag findes det ikke mere . Man kan godt blive spået om fremtiden ved havet, men mange lader familien  bestemme hvem man skal giftes med. Men mennesker, især butiksejere, besøge traditionelt på denne dag beach og forlystelsesparker. Derfor kommer der mange ned til stranden den dag.  

Hentet på Ratjastands hjemmeside.

Nytår 2016

Jerusalems kirken pyntet op til Nytår.

Som altid. Kirken pyntet med glimmer.

Merinal og Sankars jul.

læg mærke til de små danske
flag på træet.

Sankar sender også "vandbilled".

Paradepladsen er også under vand. Der er der heller ikke afløb!!!

Man kan se " Fortorvet også står under vand.- puha

Også floden er kommet tæt på . Detter er bag ved fortet.

Hele muren er faldet.

Et kik ind i muren, hvor man kan se de tynde hånd strøgene mursten.

Det er nok rigtig, at man har glemt at lave hullerne til at vandet kan løbe ud.

Dansborg

Regntiden har været hård, både ved Paradepladsen og Dansborg.

Muren ind mod Vandtårnet er faldet sammen.

Den har i flere år haft et tryk ud mod mønstringpladsen. Efter al den regn , er trykket blevet for voldsom.

Lørdag havde vi inviteret vore lokale samarbejdspartnere til en udstilling på Dronningens bibliotek. Vi præsenterede Nationalmuseets plancheudstilling i form af farvekopier, så lokalbefolkningen kan se hvor flot en udstilling Nationalmuseet har fremstillet til ophængning i guvernørboligen. Samtidig blev vores nye hæfte præsenteret med den samme udstilling i skrift og billeder og frem for alt med tamilsk tekst, ( Raman har rettet det Tamilske) så de lokale kan læse og forstå den.

Journalister fra 3 lokale aviser var til stede. Udover det har jeg sendt billeder og tekst til Indian Express – den engelsksprogede – i Chennai.. Det er så vores håb, at de lokale politikere kan få de ansvarlige myndigheder til at åbne guvernørboligen for offentligheden, som vi er blevet lovet siden 2011, hvor den blev indviet af den danske ambassadør Freddy Svane fra New Delhi. 

Fra de udsendte i Trankebar.

Guvernørboligen. Brandgodt billede.

Jeg kan se der er hængt plansjer op.

Hvorfor de står der ved jeg ikke.

Dronningens bibliotek.

Der er nye billeder på Billeder men nov 15   Billeder fra Guvernør bolig og 

Kommandørgården. 

Det lille hus ved siden af kommandørhuset, det hus med de 3 buer, er også faldet sammen.

20.nov.15.

Sidste nyt fra Trankebar.

Turen fra Chennai tog lidt over 8 timer . Det sidste stykke fra Pondichery tog 5 timer da vejen var skyllet væk flere steder og vi måtte køre en stor omvej . Det blev lidt sent da vi 6 foreningsmedlemmer kunne komme i seng. Vejret er fint med lidt regn ind i mellem – temperatur omkring 30 grader.

Vi har planlagt en udstilling af Nationalmuseets plancheudstilling om Guvernørhuset i Dronningens bibliotek på næste lørdag. Jeg har taget store farvekopier med hjemmefra. Vi har bestilt en trykning af de 28 plancher- Det bliver vores næste foreningshæfte som vi lader trykke i Karaikal . Det er en rigtig flot plancheudstilling med tekst på engelsk og tamil. Vi håber når det ryger ud i Pressen, at det kan skubbe lidt til politikerne så de får malet guvernørhuset og får det åbnet for offentligheden..

I går var vi inde på Fort Dansborg som pt er lukket grundet renovering. Det bliver rigtig flot og forventes færdigt til april . Mandag skal vi møde den nye kurator og håber også at få nøglen til guvernørhuset .

Vi har beset den første del af Kommandørgården- som vi håber at kunne lave en lejeaftale på- og taget lidt fotos. Den del ser ikke så ringe ud. Den sidste og store del er helt omringet af ukrudt og træer. TELC sætter 4 mand på at rydde det i dag så vi kan komme til….Vores kontaktperson er Justin -lederen af Ziegenbalg Spiritual center- han er meget positiv og støtter os fuldt ud. Vi skal til et møde med secretary Mr. Charlees i Trichy søndag og håber at kunne færdiggøre en aftale med kirken så vi få rådighed over bygningen for en årrække. Jeg har lavet en aftale med arkitekten Arul fra Intach. De kommer ned og beser bygningen i næste uge…

Fredag aften sluttede med et besøg hos søster Karuna i Sct. Therese Convent. Hun kunne fortælle at hun nu havde fået tilladelse til at starte et college for sine piger til august næste år. De starter i det små ude bag lærerseminariet og bruger nogle af seminariets bygninger til at starte med.

Vi har store internetproblemer for tiden. Sankar har bestilt en EDB mand til at sætte access points op i alle vore huset så signalet skulle kunne nå rundt- men de store træer skygger for radiosignalet..

Vi har også bestilt en stærkere netforbindelse som kommer en af de første dage.

I dag skal vi på skolebesøg dels i Conventets skoler og dels på Rajas lille friskole uden for muren.

 

Kh. Poul