Foreningen Trankebar

Sidste nyt fra Trankebar

Der knokles alle vegne.  Det nye kulturcenter. DET nye TMM. Det nye "Dronningens Bibliotek.

I dag har der for de fleste  skolebørn i Trankebar og omegn, være sportsdag. Wolly- fodbold, forskellige slags konkurence, så som sækkeløb, spring, bære vand til en flaske og sjipning.

I morgen uddeles der præmier til vinderne. Og det nye sted, i Kommandantens hus, indvies.

Der er inviteret gæster til kl. fire i morgen.

Vestfyns efterskole har kalket gravsteder, og flyttet noget af de  gamle ting, vi haved  i Fiskerimuseet. - der mangles dog at blive flyttet en del mere. Vi må flytte det sidste, på mandag. 

Bibliuoteket blev flyttet af medlemmerne. 

DER KOMMER BILLEDER.

Rummet til højre


Malerne er i gang i indgangsrummet... Elektrikerne sætter lys i skabene..
murene har hugget takkerne af bådehuset, så der kan komme stråtag på. Der er
sat faner op i de 2 store rum. Sellingen venter på at få lavet et stativ og
flyttet længere ind i rummet. Murerne har fået ryddet rummet til højre som
venter på at blive renoveret.... Vi havde håbet at kunne lave det for 50.000
kr. men det kommer nok til at koste 100.000 kr. Vi vil kunne ordne væggene
groft og lavet betondæk for ca. 70.000 kr. så hvis i kender nogen som vil
forære os 20.000 kr. sætter vi murerne til at gå videre efter indvielsen..
Vi tør ikke stå med en bygning uden tag til næste regntid... alt i alt har
vi brug for 150.000 kr. for at færdiggøre alle rummene ud mod Paradepladsen.
Jeg går straks efter hjemkomsten til Danmark i gang med at søge nye
fondsmidler....

Takkerne er faldet!

For at lægge et palmeblads tag, skulle takkerne væk.

Et kik til Kongensgade.

Døren har fået en mere neutral grøn farve.

Der er kommet led lys i Udstillingen.

Et kik fra det ene rum til det andet!

Troperegnen vælter ned. Faktisk er det lidt forkert. Vi er i slutningen af januar og normalt tager solen godt fat når vi kommer ind i det nye år.. klokken er lidt over 7.  Jeg har sovet længe i dag - blev vækket af king fisher med sin flotte stemme ved 6 tiden.  Det er i dag fredag. Vi ankom tirsdag ved 15.30 tiden efter godt 5 timers køretur før vi passerede Landporten til Trankebar.

Arbejdet med Kommandørgården er på det sidste. Murerne er ved at rydde op. Blikkenslageren har afsluttet på toiletterne. Nu mangler vi bare at få dørene sat i – de skal dog lige males først. 2 vandskyllende wc er og en bruser i hvert rum. Pæne hvide fliser på væggene og brune fliser på gulvet – nydeligt.

Elektrikerne Thar fået sat ny tavle op og der er trukket ledninger. I går var de ved at sætte faner op i loftet på det første rum til venstre. Vi har talt en del om lamper, men det ser ikke ud til at vi kan finde noget brugbart på stedet. Som en midlertidig løsning har jeg bedt Jan Skaarup taget en stak rispapirlamper med fra Danmark og de ankommer i morgen lørdag. Sankar mente selvfølgelig at vi skulle have lysstofrør op overalt. Det var vi ikke enige i .

I dag kommer malerne – de holdt hviledag i går da det var indisk nationaldag. Så skal vi have ommalet de døre som fik en lidt for indiske grøn farve forleden plus kalket det sidste af indgangspartiet.

Vi har besluttet at sætte stråtag på det lange bådhus- den tidligere spisesal… Det kan holde i 3-4 år og derefter skulle vi gerne have fundet penge til at renovere den gule del af komplekset ud mod Dronningensgade… om det sker inden indvielsen afhænger af vejret.. Det regner også de næste par dage.

Ind imellem laver vi forberedelse til Vestfyns Efterskoles ankomst til Trankebar.  Flokken af lærere og elever, anført af vores datter Marie som er forstander, er for øjeblikket på vej med tog tværs over Indien. De skal have den første 5 nætter ud på SMK i Kappalore og ankommer til Trankebar den 1. februar. De skal efter planen på i vores Hvide Hus og naboen Stars have i små kuppeltelte… Så vi håber at regnen holder op- ellers må vi trylle. 

Efterskolens elever skal,  foruden at de får fortalt Trankebars historie og møder lokale unge, kalke gravstenene på Nygade Kirkegård. Det er efterhånden blevet en tradition som de gamle elever taler om. Dengang vi var nede at kalke gravsteder i Trankebar.. udover det skal eleverne have malet Sellingen og flytte alle genstandene fra det gamle Maritime Museum over i kommandørgården.. så der bliver nok at lave for de 34 elever. - Et arbejdshold af lokale kvinder er for tiden ved at rydde krat på kirkegården. Der var efterhånden vokset mange store træer op mellem gravstederne.  

Omkring indvielsen har vi holdt møde med idrætslærerne fra de omkringliggende skoler i går og skal have nyt møde lørdag. I dag skal vi nok en tur til Nagapattinam for endnu engang at invitere Collektoren. Alle invitationer skal iflg, Merinal bekræftes og gerne personligt. Det tager såmænd kun en dags tid hver gang. Når programmet er klart bliver det også sendt til den indiske og danske Presse. Så kan vi håbe på, at vi får omtale af fejringen hjemme i Danmark. Hernede plejer det ikkke at værre et problem. 4-5 journalister stiller op hver gang vi kalder med efterfølgende artikler om Foreningen Trankebar i flere lokale aviser og ind i mellem også på BBCs nyhedside…Heldigvis har omtalen indtil nu kun været positiv.

Vi havde en god snak med Søster Karuna fra Sct. Theresa Convent + en anden ung søster i går. Vi har aftalt at conventets elever optræder med 3 dansenumre  og vi håber også at andre skoler vil give et bidrag til festen om søndagen.

 Vi starter lørdag ved 10 tiden med trommemusik rundt om Paradepladsen .  Herefter er der sportskonkurrencer hele dagen. De små om formiddagen og de store elever over middag.. ved siden af det er der konkurencer i at lave Kolam ( udsmykning på gulvet) i  Guvernørhuset og  kommandørgården. Temaet er : det indiske og det danske flag..

Den officielle indvielse af Dansk-indiske kulturcenter sker søndag kl. 16 med en scene opsat på Paradepladsen foran Kommandørgården. Her bliver der optræden og taler, uddeling af priser til de vindende skoler og måske lidt at spise… Måske starter festen et par timer før med elefantparade ad Kongensgade – det er dog endnu uafklaret om vi kan få fat på en elefant. 

Så planlægningsfasen er godt i gang… en del uafklarede ting , men det plejer at lykkes.. Humøret fejler ikke noget selvom regnen styrter ned.

Jeg sender billeder såsnart  regnen tillader det..

Vi håber at se så mange som muligt af jer til indvielsen den 5. februar . der er stadig ledige flypladser og visum kan søges på Nettet. 

 

Poul Petersen. Bestyrelsesformand.

Det Hvide Hus , Trankebar den 27. januar 2017

For og bagsiden af det nye skrift.

Fiskerer på stranden. 1930

Så er det fisketid. 1930

2 dages voldsom regn. Lidt trist. - Men det vasker skidtet af gaderne.

Så er trappen op til væk.

nå, det skulle havde været først

Alt hvad hjertet kan begære.

Der er små boder overalt. Ved stranden, på Paradepladsen og ned af hovedgaden.

Der er simpelthen mennesker overalt. Familie hygge. Man har mad med hjemmefra, eller man køber ved boderne.

Stokkedans.

Kolam. nr. 1

En meget speciel dans!. Damen har bind for øjnene og nu skal hun skære bananer væk med en skarp kniv. BANANEN ligger på drengenes maver, samt en i munden.-Tak spids!

Den nye Turist sekretær.

Hun danser med en messing krukke på hovedet.

Risen koges.

Viggo og jeg befinder os nu I Trankebar.   Vejret kan vi ikke beklage os over. - Sol Sol Sol.

Her til morgen var vi inviteret til Pongal Fest. - Det var Turist kontoret,  der sammen med Lions club, der havde styr på det. Festen foregik foran Guvernørboligen. Med overdækning og Plaststole. 

Der var dans, trommedans, stokkedans og Krukke dans.   Pungal, er fest for begyndelse for et nyt Høstår af ris.  Man koger mælk hvori man putter den sidste høstede ris i en keramik potte og lader den koge så mælken koger over.  Derefter deles der ud af risen, samt bananer.

Alt imens risen bliver færdig, danses der, bliver holdt tale.  -  Der var lidt snak om, at  Turist sekretaren var kommet for sent ud med at fortælle  at der var en fest. Så der var ikke så mange. -

Men det var meget hyggeligt alligevel. 

Der blev tegnet kolam inde i Bygningen. Som jeg så skulle bedømme.  Det var elever fra den katolske skole der tegnede.  -  Alle fra de lokale aviser var på stedet. Vi fik fortalt dem at de måtte endelig også komme den 5 feb.Det lokale TVhold, var også mødt frem.

Al denne festeri gør, at vi får ødelagt vores nattesøvn, da musikken fra Templet starter med høj båndmusik  kl. 5 Morgen.  Ikke engang ørepropperne,  kan holde larmen  ude.  Det er dog det der gør Indien dejlig. -  Man kommer hinanden ved.

Huset er næsten færdig i venstre side. Vi må stoppe nu da pengene er brugt.

Rapport fra 10 dage i Trankebar november 2016 

v. formand Poul Petersen

Vi afrejste fra København den 15. november. Da vi stod i lufthavnen kom der en SMS fra min kone Ruth  ” 50 af de store fra Margrethe ”…. En efterfølgende opringning kunne bekræfte at vores Dronning har bevilget 50.000 kr. til renovering af Kommandørgården. Så vi, Aage Kurstein og jeg var både stolte og glade, da vi satte os op i flyveren på vej mod Chennai.  Vi landede kl. 8.30. Efter 6 timers køretur nåede vi Trankebar i strålende solskin. Skønt vi var trætte, skulle vi som det første lige en tur over i kommandørgården for at se, hvor langt håndværkerne var kommet. Selvom vi havde fået daglige billeder og rapporter fra Sankar over nettet, er det trods alt noget andet at være på stedet. Med os i flyveren havde vi en model af Fregatten Jylland skænket af Fregatmuseet i Æbeltoft. Godt nok nåede den rigtige Fregat aldrig Trankebar, men kun til De Vestindiske Øer. Alligevel er det et flot sejlskib, der viser de danske skibsbygger-traditioner - og en sejlføring, der ikke er så meget anderledes end de skibe, som besejlede vores gamle handelsstation. Det bliver den første skibsmodel i en forhåbentlig fremtidig større modelskibssamling på Trankebar Maritime museum.

Den næste uge gik med at planlægge indretningen af Kommandørgården. Vi har planlagt følgende. I indgangspartiet sidder vores museumsmand Krisnamurthi og sælger billetter. I dette rum kan der også købes bøger, postkort, smykker og lignende - en lille museumsbutik. Det første rum til venstre for indgangen bliver forbeholdt historien og biblioteket og bliver indrettet med vores cafemøbler fra det gamle bibliotek. Rum nr. 2 bliver med fiskeri og søfart. I midten opstilles den store Selling. Langs sidevæggene laves skabe med lys til de udstillede genstande. I enden af dette rum bliver der videoforevisning med plads til ca. 50 siddende gæster. I haven laver vi et bådhus i den tidligere spisesal med Jesusbilledet i gavlen. I forhaven under det store træ starter Merinal en cafe. Det bliver muligt at benytte vores nye store terrasse mod betaling – vi skal jo have nogle penge i kassen, så vi kan dække driften.

Vi indvier første del af projektet med en fejring over 2 dage. Lørdag den 4. februar bliver der sportskonkurrencer mellem byens skoler. Søndag den 5. februar kl. 16.00 fejrer vi åbningen af   ”Danish, Indian Cultural Center.”  District Collectoren fra Nagapattinam har lovet at deltage og hejse flaget, hvis han får lov af regeringen til at vi hejser vore 2 landes flag – det håber vi. Endvidere håber vi, at vores ambassadør fra Delhi og Consul Rao fra Chennai deltager.  Merinal har inviterer de som man bør invitere i Trankebar og omegn og vi lader invitationer gå ud i Danmark. Vores datter Marie kommer med lærere og elever, i alt 41 personer, fra Vestfyns Efterskole. Udover det håber vi, at mange af vores forenings medlemmer vil deltage i fejringen. De, som der ikke er plads til i Flora cottage, vil kunne bo enten hos Sankar eller i de nye værelser i Royal Park i Dronningensgade eller på Nemranas hotel.

Vi glæder os mest af alt til at fejre begivenheden sammen med Trankebars borgere.

I ønskes alle en Glædelig Jul og håber at se jer i Trankebar den 5. februar.

 Vi håber stadig at flere vil støtte os med midler til yderligere renovering af kommandørgården. Næste fase bliver rummet til højre for hovedindgangen der også skal have fladt tag med terrasse. Som det sidste skal indgangspartiet fornyes. Samlet mangler vi 150.000 kr. til de 2 projekter.

PS. Der er stadig ledige pladser på højskoleprojektet . Flere har spurgt om det er muligt at deltage både i fejringen af Kommandørgården og i højskolen… Det er det.

Foreningen har fået et nyt "slag" skib.