Facebook: Foreningen Trankebar-indien

Lær Historien om Trankebar.

10 dages Højskolekursus juli/august. i Trankebar.

Se under Besøg trankebar derefter " Højskole."

 

Sådan er livet også i Trankebar.  -  Myrer der vil have dine søde sager eller andre lækre ting.Slanger der kommer ind og gemmer sig.  Køer der forsyner sig, af rester der er smidt ud.-- Førhen var der ikke så meget plast affald, som nu. Regeringen i Tamilnardu har nu forbudt alle handlende at bruge plastposer.

 Og ungerne de er så søde. 

En klat honning. Og straks var der et hav af myrer. de stod bogstavelig på nakken af hinanden.
En slange i paradiset. dog ikke giftig.
Koen kom forbi.
Insekter der gemmer sig i "skral".
En herlig lille knægt. Som er fuld af spillopper.

Varmt???

Solen bager allerede. Tidligt morgen kl. 8.00 løb vandet bare af en, ikke den vej som I nu tænker, men ud af alle sveddepoterne.  En kort tur over til Paradepladsen, og man er fuldstændig våd over hele kroppen 33grader her kl.13.30. I morgen siger de 36 grader. hvad vil det ikke ende med.

Jeg var en tur til Konventet i Kongensgade. Jeg skulle lige se om de var kommet i gang med taget. Som I kan se på billedet, er der  gang i den.  Ind på vore museeum, for at se hvor langt de var der.  Kanten omkring den nye sti er næsten færdig. Så lige så snart de er klar, skal indgangen flyttes og Der skal startes med at Flytte borde skab. Og indgangen skal restaureres.  Der blev kun lavet døre I det rum, da vi ordnede huset.

Kuratoren fra Dansborg, siger lige så snart de er færdig med at rydde for ukrudt på gangstierne, så vil de gå igang med at sætte de nye skabe ind.  -   Og inden heden virkelig starter, skal de i gang med at restaurere, taget på Guvernørboligen. Der blev ødelagt en lille del af taget, efter cyklonen i nov.  Der var en dør, der også blev revet i stykker. ( Men Rom blev ikke bygget på en dag)  så det skal nok komme. 

 

 

 

Flere grupper af muslimske kvinder har slået sig ned på Paradepladsen. Det ser meget sjovt ud.Her kan man vist sige: "Sort af mennesker" Uden at fornærme nogen.

 Mandag morgen, kl. 7.45. Hele byen syder af mennesker, mennesker der er i fantastisk humør. Mennesker alle vegne.  Det er fridag og Poungul festival. Men den største begivenhed er nu Biskop indsættelse. ————— Trankebar skal have en ny Biskop, en Biskop alle glæder sig til. Efter nogle år med en biskop, der er kommet ind af bagvejen, som mange ikke mente var gået rigtigt til, et valg som satte splid i kirke miljøet. En splid som nu bliver løst, med den nye Biskop. Der er kommet rigtig mange præster fra hele Tamil Nadu. Alle vil gerne vise, at de er glade for det nye skift.

Paradepladsen er i den ene side opsat bedeflag, fra Ziegenbals monument ned til kirken. Gaden ved kirken er overdækket men flotte baldakiner, kirken er pyntet med lys i alle farver, store blomsterdekorationer, kirken er forvandlet til et stort festlokale, plaststole med overtræk, Hvidt med en sløjfe omkring ryglænet. Der er opsat 2 store TV-skærme, så alle kan følge med i hvad der foregår ved  ved koret.  ( kirke er en korskirke ) udenfor er der sat stole op i vestenden og syd, også overdækket. 

 Alle præster, deres hustruer, gæster, udenlandske gæster, ( Tyskland, Sverige, repræsentanter for kirken) alle er stående med front mod Zigenbalgs monument. I sirlige optegnet båser.  Den nye og gamle Biskop  er under en flot hvid baldakin. Der skal hænges en blomsterkrans om korset på dette monument. Jeg siger jer, det var en krans der vil noget. Det var meningen at   den kommende Biskop og den afgående, skulle hænge den op, der var sat trapper op på hver sin side, af monumentet , men kransen var så tung, at der skulle hjælp til, en herre sprang op til korset og hev så godt han kunne, og ved fælles hjælp kom den da derop. Alle klappede og tog billeder. 

Derefter gik de alle mod kirken, fire musikanter der spillede godt og flot, gik forest. Alle gik i takt til musikken.  Jeg gik i forvejen for at komme ind i kirken , der var sat nr. På alle stole 136 fik jeg, faktisk der hvor jeg plejer at sidde når jeg er i kirke.  På balkonen stod Jerusalem koret og fra kirken i Poreia,  Bertlehem, deres kor og  sang så “himmelsk “ . 

Efter alle var på plads kom Biskopen med følge. Der var lavet et ekstra scenerum, foran altret, hvor det hele skulle afvikles. 

 Stemningen i kirken var virkelig rar og glædelig. Jeg har været til Aruldos afsked, der var stemningen en hel anden. Dengang var gaderne og byporten plastret til med kæmpe stoe fotos af Aruldos og Martin. Hele vejen ned af Kongensgade. Ved byporten 2 billeder der var lige så stor som byporten. 

Denne gang var det mere folkeligt. Samme eftermiddag kunne “folket”, komme ud i Royal park og sige til lykke til  Biskop  Daniel Jayaray. Han havde frabedt sig ” klude” som man ærer folk med, for at vise respekt. De lægges rund om nakken på ham. Folk kunne stille spørgsmål, og stemningen der var også meget afslappet, folk følte sig tilpas. En rigtig god oplevelse. 

Da jeg ikke forstod Tamilsk, fik han nu alligevel en "klud" om nakken, samt en platte af Bjørn Wienblad . Januar motivet.  Jeg fortalte ham , at den fortalte at det var jan. han blev indsat som biskop. Dertil fik han 2 af foreningens hefter om Trankebar, på engelsk. På Billedet gives den lille forklaring.

Karin.

 

              

 

 

 

De kristne i vores gamle danske koloni Trankebar fejrede i går 300 året for opførelse af Jerusalemkirken i på Kongensgade i Trankebar

Missionæren Ziegenbalg kom til Trankebar sammen med Plutzau . De var begge udsendt af den danske/tyske mission.. med støtte fra den danske konge rejste de til den danske koloni for at udbrede kristendommen. Modtagelse i 1706 var ikke særlig rar da Asiatisk Kompagni der stod for handlen betragtede de 2 missionærer som et problem i forhold til den lokale hindu kultur. Ziegenbalg blev sat i fængsel på fort Dansborg. Efter løsladelsen gik han ud blandt de lokale, lærte sig deres sprog i skrift og tale og udbredte evangeliet. Han hold sin første prædiken i Zieonskirken. Efter nogle år samlede menigheden ing til opførelse af Ny Jerusalmeskirken som stadig i dag står som et lysende eksempel på kristendommen i Trankebar. TELC. Der ejer kirken er den største menighed i Trankebar og har flere tusinde medlemmer, fortæller Poul Petersen der er formand i foreningen Trankebar.  Netop Ziegenbalg er skyld i at Trankebar i dag er en skoleby med mange skoler og 2 lærerseminarier.

 ***************************************************************************************************************

 

Læs mere under Bøger.

Guvernørboligens udsigt!!!
Niels med sine gæster Knud tegner og fortæller.
Kulturcentret set fra Paradepladsen.
Taget på 2.etape. Loftet er blevet belagt med klinker. Forhåbentligt holder det varmen ude.
Fiskekoner samler muslingsskaller.De sælges til kalk forarbejdning.

Poul og Knud er nu vel ankommet til Trankebar. De er rundt for at se hvordan det står til. De ser på hvordan vi kan gribe sagen an, dersom vi skal starte renoveringen af selve hovedbygningen af Kommandantens hus. ( Indtil nu er det kun lagerbygningen vi har restaureret.) Desværre er selve Kommandantens hus faldet en del sammen. Sidebygningen kolapsede engang sidste år. Som så tog hjørnet af kommandantens hus, med sig i faldet. Der har været 2 arkitekter som kommer med et forslag, om hvordan det kan gøres, at opbygge huset.

Der er gæster i Flora, som bliver vist rundt af Knud.  Der er 5 piger der kommer til danmark i november.  De er ude fra Lærerseminariet, som bestyres af Karuna i Konventet. Det vil jo være dejligt om de kom med til 400 år på Kronborg.  Poul har sendt billeder hjem.

 

Se billeder under  kulturcenter 18.

 

************************************************************************************************************************ 

Donation fra ØK s medarbejderfond på 200.000 kr. til vores forening.

Vi er nu godt i gang med at planlægge 400 års fejringen og henvender os nu til danske og indiske firmaer om støtte til projektet. Det sker med udsendelse af nedenstående brev og forskelligt materiale om Foreningen Trankebar og vores arbejde i Trankebar. 

Hvis nogle af foreningens medlemmer kender firmaer eller private som kunne tænke sig at yde støtte til projektet, så send os lige en mail.

 

Foreningen Trankebar er en dansk forening, der har som formål at støtte relationen mellem Trankebar i Indien og Danmark.

I 2018 er det 400 år siden, at en flåde af danske skibe afsejlede fra København for at skabe handelsforbindelser i Asien. To år efter ankom skibene til Coromandel-kysten i Sydøstindien, hvor man lejede et stykke land og grundlagde den danske handelsstation i Trankebar i 1620.

 Jubilæet er en oplagt lejlighed til at fejre og mindes den lange periode, hvor Danmark havde direkte kontakt med Indien, både for at øge bevidstheden om de mange spor, forbindelsen har afsat i begge lande, og for at styrke det kulturelle samarbejde mellem de to lande nu og på længere sigt.

 9. oktober 2017 holdt vi et inspirationsmøde for at vejre interessen for at mindes og fejre jubilæumsåret.  Vi mødte flot opbakning og interesse på mødet med repræsentanter fra bl.a. Rigsarkivet, Nationalmuseet, Københavns Universitet, Syddansk universiteter, den danske ambassade i Indien og flere foreninger herunder Marineforeningen, Dansk-Indisk Forening samt naturligvis medlemmer af Foreningen Trankebar.

 Vi er nu i fuld gang med at planlægge og afvikle de konkrete arrangementer og projekter.  Projektliste og budget er vedlagt.  Vi vedlægger endvidere to eksemplarer af vores nye foreningshæfte, der beskriver den positive og spændende udvikling af de mange aktiviteter,                    pågår i Trankebar. Det samlede budget er 2,7 millioner kroner medregnet 1,5 million kroner til renovering af Kommandantens Hus i Trankebar.

 

 Sådan har foreningens aktiviteterne foreløbig udmøntet sig i Trankebar:   I år 2002 fik foreningen tilladelse til at renovere første del af Fort Dansborg.

Siden fulgte flere projekter: Renovering af gravsteder på den gamle danske kirkegård, renovering af missionæren Ziegenbalgs bedehus, opførelse af en stor granitkystsikring til beskyttelse af byen efter Tsunamien, renovering af møbler til Jerusalemskirken og Zionskirken, at skaffe midler til renovering af den danske guvernørbygning og renovering af den første del af Kommandantgården, som blev indviet i 2016 som dansk-indisk kulturcenter med Trankebar Maritime Museum og Dronningens historiske Bibliotek. Kulturcentret har siden da været udgangspunkt for historiske højskolekurser og aftenskoleundervisning af byen Trankebars ungdom, work shops i Guvernørhuset, filmforevisning for skolebørn samt kunstudstilling. 

Foreningen Trankebar har modtaget en donation fra ØK’s Medarbejderfond på 200.000 kroner til delvis dækning af de mange aktiviteter, der planlægges holdt i Danmark ifølge vedlagte budget og til afholdelse af  Kronborgmødet. Vi håber, at jeres firma vil støtte projektet, og jeres firma vil efterfølgende få en invitation til deltagelse i Kronborgmødet  26. november 2018, hvortil vi også håber på deltagelse af Kongehuset, da vi siden 2002 har modtaget flere donationer fra Dronning Margrethe.

 

Vh. Poul Petersen, best. Formand . Foreningen Trankebar.

 

                poul@vestfynsefterskole.dk 

 

                                                  www. Foreningen-trankebar.dk

 

 

************************************************************************************************************

Viggo og jeg kom hjem før tid. Jeg var så dum at brække foden.
2 flotte fyre.
Det var sejltur med frokost!!!
Trankebars gamle butik er blevet til selvbetjerning.
Hvordan vi som kunder, kan når varen på den øverste hylde....... man kalder bare på hjælp!!!!
Nu kan guvernørmuren, ikke ende i "vores "have. Der var før et kæmpe hul.Lidt nyt kan jeg da fortælle.  Hullet til septiktanken er blevet lukket. Dørerne er ved at blive lavet. dem oppe er også næsten færdige. 

Der bliver gjort færdig  foran huset, balustrerne bliver ordnet. og hele facaden bliver gjort færdig. Den nye trappe bag til bliver der ikke gjort noget ved, før vi har penge. El arbejdet bliver også færdig. Så har vi heller ikke flere penge, men jeg tænker mig, ved lidt fordrags virksomhed, kan vi måske finde lidt til at vi kan gøre rummet færdig oppe.

Af skoleklasser kommer der dem udefra. Det vil sige de skoler som er på udflugt med de elever som ikke skal til prøve. Der er jo gerne 3 busser med over 50 elever i hver.  De kommer ind og ser tegnefilmen om trankebar. Der er kommet stole. så ungerne sidder på gulvet og lærerne på stolene. -  de er meget begejstret.  De går også en tur på museet. Det er rigtigt fint... den nye projektor er bestil, men ikke kommet endnu. Det vil for skoleklasserne give en bedre oplevelse. Da den vi har, skal stå oppe foran, med den nye kan komme langt tilbage, så der ikke er nogen der vælter den.

 

Man kan gå ind på Facebook. Foreningen Trankebar. se video mm

af Poul Petersen, netop hjemvendt fra Trankebar den 11. februar 2018

Netop hjemkommet fra Trankebar fandt jeg et afslag fra AP Møllers fond. Pokkers tænkte jeg. Så fik vi heller ikke noget denne gang.- Stor blev min glæde da et af vores medlemmer sendte 400 kroner. En anden lovede 3000.  - Så kan vi komme lidt videre.. få pudset væggene i rummet på 1. salen af Kommandørgården… det er en herlig måde at arbejde på. Små skridt og vi kommer hele tiden videre. Bare vi kan holde håndværkerne i gang så kan vi snart få afsluttet 2. del af renoveringen.

En mail fra trykkeren i Trankebar fortalte at det nye foreningshæfte er blevet færdigt. Knud nåede at aflevere det sidste inden han forlod Trankebar. Hæftet bliver udsendt til medlemmerne direkte fra Indien. Dels koster trykningen kun et par tusinde kroner og dels koster det nok omkring 3 kroner at sende det med posten…

Jeg har netop fået en mail fra Consul Rao i Chennai, hvor han medsendte en artikel fra avisen Decan Cronicle… Den kan ses ved at Google: ”small-town tranquebar decanchronicle”. Sjovt at der i Indien bliver sat mere og mere fokus på Trankebar…   LÆs den under AVISER

I sidste uge fik vi besøg af et par indiske arkitekter som interesserede sig for renovering af gamle historiske bygninger. De besigtigede den gule bygning, kommandantens hus, som ligger ud mod Dronningensgade. De lovede at komme med et forslag til at bringe bygningen tilbage til sin storhedstid, hvor den blev beboet af Trankebars kommandant.. Det bliver vores næste projekt at finde omkring 1 million kroner. Tænk om det kunne lykkes når vi her de næste par år fejrer 400 året for Trankebar.- Jeg har lige haft Karin på mailen. Hun kunne fortælle at der også denne søndag kom mange familier på besøg i vores maritime museum- herligt!

 

 

Der kommer et skib!!!
Mon de tror ude på skibene, at disse er soldater??
Vagt på Fortet.1790.

Søndag.

Børnefamiliedag på Trankebar Maritime Museum.

Omkring ved 10 tiden kom de første par små drenge hver med en seddel i hånden, som de havde fået forleden af deres skolelærer -adgangsbilletten til et gratis museumsbesøg for dem og deres familie. -  
Vi satte tegnefilmen på og de nærmest slugte den, siddende på gulvet foran projektoren i vores ny filmrum. Så kom familierne- med fint påklædte børn til familieudflugt på museet og efterfølgende frokost på et tæppe ude på Paradepladsen
I løbet af eftermiddagen kom 70 familier med deres børn så vi samlet nåede 300 inden aften… Vi var helt overvældede. 

Glade trankebarfamilier som roste både udstillingen af Peter Ankers billeder, vores museum og det nye filmrum som skønt rummet står råt uden døre og tæpper for vinduerne for at holde lyset ude, fungerede..selv med vores lille projektor… Akustikken er ikke god, men billedet står klart. 
Vi håber snart at kunne købe både en større projektor og et godt lydanlæg . Vigtigst af alt er at vi har set at det fungerer. 
Foruden de inviterede gæster havde vi flere skoler på besøg og andre betalende gæster i løbet af eftermiddagen. Vores mål er at alle børn iTrankebar og omegn skal kende vores kulturcenter og TrankebarMaritime Museum.. 
I næste weekend inviterer vi en ny skole og sådan fortsætter vi…
Poul Petersen, Trankebar søndag den 4. februar 2018.

Der er inviteret til at komme og se en tegnefilm. Som fortæller Trankebars historie.- Her er det dog klasser fra en udefra skole. Jeg mener at høre , at de var fra Chennai.

 Poul skriver.

Det er snart en uge siden vores ankomst til Trankebar natten til onsdag ved 3 tiden om morgenen. Det var en fornøjelse af vågne op til strålende solskin og en kølig brise fra Den Bengalske havbugt. I den forløbne uge har vi nået lidt forskelligt. Karin er ved at forberede en udstilling om guvernør Peter Anker og hun har også købt gardinstof til ophængning i vores Kommandanthus som lyddæmper, da vi kæmper med akustikken i vores bibliotek når der skal være undervisning og vi får det samme problem i vores nye filmlokale.

Det nye rum mod Guvernørhuset er blevet malet og de er nu gået i gang med gulvet. Det bliver i første omgang rå beton da vi ikke har råd til klinker. Vi har forsøgt os med vores lille projektor på væggen og det kan lige gå an når der er helt mørkt . Vi mangler en mere lysfølsom projektor hvis vi skal have gæster til at gå ind og ud ad lokalet mens der vises film.

Vi har mange gæster på vores museum og der vil helt sikkert komme flere når vi får film på programmet. 

Vi har arbejdet meget på at få lavet et børneprogram for de lokale skolebørn..men tingene bliver altid ændret, når vi dels løber ind i at skolerne har eksamen for tiden og ikke kan trække elever ud om dagen. Til hverdag har familierne nok at gøre efter arbejdstid, da mor skal lave mad derhjemme. Da vi forelagde ideen for vores veninde Merinal foreslog hun at vi inviterer familier i Trankebar og omegn til en museumsdag. Eleverne får en seddel med hjem til familien- en fribillet for hele familien den efterfølgende weekend….vi starter med Merinals skole den kommende weekend og så fortsætter vi med alle skolerne i Trankebar- Det vil senere kunne udbygges med undervisningsmateriale til børn og forældre…. Én god ide som vi selv tror på. Vi håber at filmrummet bliver færdigt og Karin får lavet Peter Anker udstillingen.

Knud og jeg er startet på vores undervisning af elever på det nye college og i næste uge skal vi på lærerseminariet med samme program. Spoken English, kultur, historie mm.

Kirkegården er blevet groft ryddet omkring gravstederne så man kan gå rundt. 

Guvernørhuset er stadig åbent hver eftermiddag og passes af en sød ung dame som vores forening aflønner. Kurator Baskar på fort Dansborg har netop fortalt mig at huset nu er blevet udnævnt til officielt monument og så går de snart i gang med at renovere det- vi får se!

Humøret er højt. Vi har lige været en tur oven på Dansborgs hovedbygning- et imponerende skue ud over havet og byen Trankebar.

I morgen ankommer Vagn Olsen Tidlige DR journalist med et hold gæster på 20 som vi har lovet at vise rundt.. måske kan det give et par ekstra medlemmer og forøget interesse for vores arbejde i Trankebar. 

Poul Petersen Trankebar de. 30. januar 2018

Birgit Stricker fortæller om familien.
Dejligt at være tilbage.
Alle på deres pladser. Danskerne er kommet til byen.
Butikken i Trankebar, ved Banken, er blevet selvbetjenings butik.
Mange gode ting kan købes.
Unge piger laver mad i Jordkander på Pongal. Foto PTI

Efter 2 dage med regn og Torden, titter solen frem. Også Myggene, dem kunne vi godt havde undværet!!!

Nu er de startet på MUSIK, tidlig om morgenen til sent aften.   Pongal.

Hvad er Pongal?

Pongal er en fire dage lang høstfestival fejret i Tamil Nadu, som falder i måneden for thailandsk (det vil sige januar-februar sæsonen), når afgrøder som ris, sukkerrør, gurkemeje mv høstes.

Udtrykket "pongal" i tamil betyder "at koge" , og denne festival fejres som en taksigelse ceremoni for årets høst. Pongal, en af ​​de vigtige hinduistiske festivaler, falder omkring samme tid som Lohri hvert år, hvilket er omkring midten af ​​januar.

Pongal er også navnet på en skål, der forbruges i denne festlige tid, som er sød ris , der er kogt med linser .


Den første dag i Pongal - The Bhogi festival

Bhogi-festivalen fejres til ære for Lord Indra, regnenes Gud og herrenes herre.Ritualet af Bhogi Mantalu er også observeret denne dag, hvor ubrugelige ting i husstanden kastes i en bål, der traditionelt er lavet af kødkager og træ.

 Den anden dag - Thai Pongal

Denne dag udføres der et specielt ritual, hvor ris og mælk koges sammen i en jordkande - som en gurkemejerfabrik er bundet ud i det åbne som et tilbud til solguden. Sammen med dette tilbydes også stokke sukkerrør, kokosnødder og bananer.

Et andet vigtigt aspekt af denne dag er kolam, det traditionelle design håndtegnet ved indgangen til huse med lime pulver. Denne lovende tegning skal ske tidligt om morgenen og kun

Den tredje dag - Mattu Pongal

Mattu Pongal er dagen fejret i navn af køer. Kvægene er prydet med klokker, kornkorn og kranser og tilbades.

Legenden har det, at Lord Shiva engang sendte sin tyr Basava til jorden med en besked til de dødelige, og bad dem om at få en oliemassage og bad hver dag og at spise en gang om måneden. Basava, dog fejlagtigt annonceret Shiva har bedt folk om at spise dagligt og have et olibade en gang om måneden.

Forarget, Shiva forvist Basava til jorden for evigt, forbandede han skulle pløje markerne for at hjælpe folk med at producere mere mad. Derfor er sammenslutningen af ​​denne dag til kvæg.

 

En ko udsmykket til Mattu Pongal. Foto: Pinterest

Den fjerde dag - Kaanum Pongal

Kaanum (eller Kanu) Pongal markerer den sidste dag i Pongal. På denne dag udføres et ritual, hvor den resterende søde pongal og anden mad udtages på gården på et vasket gurkemejeblad sammen med betelblade, betelødder og sukkerrør.

Husholdningenes kvinder udfører dette ritual i deres brødres navn og beder om deres velstand.

Så nu er alt det der er blevet sagt, vi vil gerne ønske jer alle en meget glad Pongal!

HAPPY PONGAL TO EVERYONE

Hentet fra nette om Pongal

Karin