Sidste nye.

• Ancient Bungalow becomes Danish-Indian cultural centre

Nagapattinam (TN), Feb 7 (PTI) The 337-year-old heritage building near the seashore at Tarangambadi in the district, which once served as the official residence of Danish military commanders, has been renovated and converted into a Danish-Indian cultural centre and archaeological museum.

Danish Tranquebar Association, a voluntary organisation in Denmark comprising prominent Danish citizens, which has undertaken a project to renovate ancient Danish monuments at Tarangambadi, has established the cultural centre.

Speaking to PTI at Tarangambadi after inaugurating the cultural centre today, Karin Knudsen, president of Danish Tranquebar Association, said the Commander's bungalow was renovated with financial support offered y the Queen of Denmark and East Asiatic Company Fund.

Karin said the bungalow was built in 1680 and served as the official residence of successive Danish military commanders before becoming a private property in 1750. In 1900, it became the property of Tamil Evangelical Lutheran Church (TELC).

"The bungalow is so big that it has served as a hospital during the early 1900s," she said. Until recent decades, the Tarangambadi Teacher's Training Institute was functioning in the building and it fell into disuse thereafter.

Danish Tranquebar Association entered into an agreement with TELC last year to renovate the bungalow and establish the cultural centre, Karin said.

The bungalow has now been completely renovated without affecting its original structure, Prof. Helsch, member of the Danish Tranquebar Association, said.

The Tranquebar Maritime Museum and the Queen's Library, which were functioning in nearby buildings have now been shifted to the cultural centre.

Poul Petersen, vice-president of the association, said the cultural centre will periodically host exhibitions, cultural events, lectures and other events to preserve the cultural ties between Denmark and India.

Thirty students from various schools and colleges in Denmark have arrived at Tarangambadi to participate in the inaugural ceremony of the cultural centre and understand Indian culture, he said.

More than 500 students from nearby schools visited the centre and interacted with the Danish students, Petersen said.

Højskole

Vi har besluttet at udskyde højskoleprojektet til august 2017. Nærmere oplysning kommer i foreningens nyhedsbrev.

Du er meget velkommen til indvielsen af kommandørgården den 5. februar

Mvh. Poul Petersen og Knud Helles. Foreningen Trankebar.

25-10-2016
Vinterens rejser til Trankebar:
Den 15.-25. november rejser en mindre gruppe ned for at besigtige renoveringen af de første rum af Kommandørgården. Afgang med Emirate Airlines d. 15. november kl. 14.- Mulighed for at flere af vores medlemmer kan deltage og bo i Flora Cottage.
Vi forventer at holde indvielse på første del af kommandørgården i perioden 2.-5. februar. I samme perode får Trankebar besøg af vestfyns Efterskole med omkring 40 lærere og elever.
Der er stadig ledige pladser på vinterens højskolekursus som afholdes fra den 7.- 17. februar. Henv. Poul Petersen email: poul@vestfynsefterskole.dk eller tlf. 40922637.
Posthuset
Der sker rigtig meget i Trankebar. Posthuset er ved at blive renoveret, dog ikke tilbage til stohedstiden,
Buer.
Buerne ser rigtig godt ud. Man kunne ønske de kunne blive stående, som de er nu.
Posthus.
muren som var faldet sammen til venstre er bygget op igen.
Hurset var før en del af Guvementhuset, udhuse.

Ny runde af højskole i Trankebar!

Se "Højskole 2017" under menupunktet Besøg Trankebar

For flere nyheder, klik på underpunkterne i menuen til venstre.